Mesterligt indrettet

BAR 34 - Mesterligt indrettet

Denne lejlighed er nytænkt og smuk, præget af forsøg med materialer og former, der forener nutiden, fortiden og fremtiden. Det er den personlige, eklektiske stil af arkitekt og designer Paola Navone, som mesterligt har kombineret sin stilistiske sans med ejernes Andrea og Feliciano Campi udtrykte ønsker.

BAR 2 1024x683 - Mesterligt indrettet
Spisebordet er kæmpe stort og alligevel har man valgt kun at placere 10 spisebordsstole der umiddelbart virker forskellige – men ved nærmere eftersyn passer de dog sammen parvist.

Hun er som en vulkan, fuld af originale ideer med en udpræget lyst til at eksperimentere,” siger ejerne om Paola, der overdrog arbejdet til hende – i starten dog med en hvis tilbageholdenhed – men til deres udtalte begejstring og beundring, kunne hun sagtens administrerende den tillid.
Valget af møbler og nogle strukturelle løsninger krævede personlig indgriben fra Andrea og Feliciano, der foretrak at arbejde i synergi med designeren snarere end at over­­lade det indvendige design kun til hende.
“Alle Paola Navones forslag var underlagt vores tilsyn, og nogle gange afviste vi hendes valg, og når vi var uenige kom vi gerne nye løsningsforslag, som vi betragtede som værende mere i tråd med vores måde at tænke eller se tingene på, og hver gang viste Paola ekstrem tålmodighed og professionalisme. Hun var omvendt også rigtig god til at komme med ideer til vores ideer eller geniale alternativer.
Vi har i høj grad beundring for hendes talent, men også hendes ydmyghed og ikke mindst tykhudethed – i vores øjne er hun en genial kvinde, langt fra den velkendte, lidt arrogante fremtoning nogle arkitekter/designere kan have,” mindes Andrea.

Tænkt over det hele

De oprindelige murstensvægge, de impo­ne­­rende synlige træbjælker, de skjulte tapper, den svævende første sal og de massive skabe og dominante hvide farve, blødes op af stærke kontraster, såsom gulve og møbler, der sammen bidrager til, at definere rum­met og dirigere øjnene de rigtige steder hen.

Alternativ entre

Indgangen er gennem en jerndør (lavet af en lokal håndværker), der fører ind i et stort åbent rum på 500 kvm som lejligheden er på. Inden man er inde, går man dog gennem en kort korridor domineret af flere “Manana” lamper fra Design House Stockholm – der står tæt på rad og række – vagtsomme og årvågne overfor de besøgende der måtte komme.

Ufatteligt langt bord

En af de ting der fylder meget i stue/opholdsområdet, er det store “Ancient Table” lavet af Swamp Kauri (en dyrebar og forhisto­risk, yderst sjældent stykke træ). En autentisk DOCG skat fra New Zealands North Island, produceret for italienske Riva 1920. Bordet hører til en del af samlingen “Ground Zero – Ground Heroes” oprettet efter terror­angrebet på de to tårne.
Over det meget store og ret pompøse bord, hænger 5 cylindriske pendler af Mark Eden Schooley – lette, lyse og luftige – som giver et lidt mere elfenbensfarvet lys.
Omkring bordet er samlet en eklektisk “krone” af farver og materialer af forskelligartet oprindelse.
Stolene der indrammer det flotte bord, er alle forskellige fra hinanden. Og alle nemme at vedligeholde og her blandes materialer som træ, jern og stål og resultatet er boligejernes uophørlige søgen rundt på loppemarkeder og i antikvitetsbutikker.

BAR 10 1024x683 - Mesterligt indrettet
Dette er stuen – som ligger til venstre når man kommer ind. Gangbroen er et genialt element der har givet luft og mange muligheder. Detaljen med at samtlige brædder på gangbroen er valgt afskåret i forskellige længder, tillægger blot stedet yderligere charme.

Rum i rummet

I de mørke gulve, der er lagt i hele huset, ses tydeligt træets årer også her er der vir­ke­lig tænkt nyt. For under spisebordet, møder træet et ’tæppe’ af sekskantede cementfliser, i en mønster der minder om en bikube. Fliserne er designet af Paola Navone selv, blev produceret af Carocim i Marokko og lavet i tre forskellige nuancer af grå.
I samme område, med den hvide sofa lavet af Paola Navone for Linteloo, opdeles rummet i levende zoner for at skabe et “rum i rummet” – et miljø, hvor man kan læse og slappe af.
Med meget personlige nips og ting som små borde og ting, der er fulgt med fra ejernes mange rejser.

Den industrielle stil slås fast her

Køkkenet er skjult bag en halvmur og høje smalle vinduer, der minder en om formandens kontor på en fabrik. Det er dette miljø, der mere end noget anden slår den industrielle stil fast. I køkkenet består det hele mest af farven grå og rustfrit stål – fra væggens farve, over køleskabet til emhætten. En undtagelse er den hvide marmorvask igen skabt af Paola for Opinion Ciatti (der har mange spændende produkter på samvittigheden, red.), og de smukke grønne krukker der står ud mod stuen. På gulvet i køkkenet ligger en genkendelse i form af de sekskantede fliser, der også er anvendt inde i boligen under spisebordet.

Åbent med masser af luft

Soveværelset ligger nærmest i forlængelse af stuen sammen med badeværelset. Det er ligesom endnu en udvidelse af rummet i rummet, en følelse af kontinuitet, som fastslår ejernes smag for luftige og åbne miljøer.

Bad og soveværelse i et rum

Badeværelset er tænkt som et brugbart snarere end et intimt rum, og alle sejl er sat for at sørge for ens mere intime øjeblikke også forsødes med smukke ting. Igen ses cementfliser designet specielt af Paola Na­vo­ne (også produceret af Carocim i Marokko), et vintagestil badekar fra Water Monopoly (i London), mens Doppio Zero håndvasken fra Flaminia, hviler på et bord lavet af håndmalet genbrugstømmer oven på ses plade af grå sten. Ovenover hænger et klassisk væg­­spejl, “Vittoria” for Casamilano … lavet af, ja Paola Navone.
Den hvide himmelseng, der er købt hos en antikvitetshandler, har et firkantet men sam­­tidig meget let udtryk. De runde lamper på sengen sider er ret interessante: en sort metalstang med en lampeskærm, der rejser sig op i luften, stående på deres strømledninger og dermed narrer øjet på en skæg måde. Garderobeskabe og dermed tøjet gemmes væk inde bag de lange, hvide gardiner.

Ikke ens skåret

Adgangen til første salen, er op ad den nærmest scenografiske, let skjulte trappe, der omkredser første salen på begge sider, sat flot i scene af den skulpturelle tilstedeværelse fra den ikoniske Gyrofocus pejs skabt af Dominique Imbert tilbage i 1968 – som er helt ubeskrivelig flot.
Sammen med gangbroen, der langs væggene, praktisk talt omringer rummet. Adgangen hertil er som nævnt via de to symmetriske trapper, der bare anes gennem de to metalpaneler, som giver en fræk lyseffekt takket cirklerne i metalrammerne.
Heroppe er der anvendt det samme træ som i stueetagen og de enkelte stykker træ er med vilje afsluttet med en uregelmæssig afskæring, så de i første omgang lidt for­virrer beskueren. Denne geniale løsning er Paola Navones og ikke noget vi har på redaktionen har set andre steder.
En tilgang der virker meget opblødende og forfriskende.

Arm i arm på gangbroen

Så begynder en spadsereturen rundt, hvor man faktisk kan gå to og to sammen, om vinteren mødes man af varmen fra pejsen, der inviterer dig til at stoppe, ellers kan du blot lade dig kærtegne af de to “Nabuck” lænestole (fra Paola Navones hånd) for Baxter, og bare nyde livet og slappe af.
Lige over ses (faktisk over hoveddøren), en lang reol – faktisk næsten væg til væg – kun afbrudt af en trædør, der oprindeligt kommer fra nogle gamle arkiver i Bruxelles og købt på et loppemarked – men det
viser det den raffinerede æstetiske sans ejerne har, ikke kun i valget, men også i den måde de arrangerer de forskellige objekter i reolerne.
Fortsætter man langs gangbroen dukker skriveborde, vaser, malerier, stole og ikoner af forskellige stilarter op.
I sandhed en lille perle hvor det hele hænger rigtig godt sammen og efterlader en med mange gode indtryk – ganske enkelt mesterligt indrette. •

Kreativ oase

LStock 1 - Kreativ oase

Vi købte lejligheden i maj 2015 af en forfatter, og vi elskede den ved første øjekast. Den næsten magiske stuk, der går gennem hele lejligheden, rosetterne samt loftshøjden på 3,30 meter, gjorde, at den var svær at sige nej til,” fortæller Louise.

LStock 2 1024x683 - Kreativ oase
LStock 3h - Kreativ oase

Her bor

Louise sammen med sin mand Anders og deres datter Adele, i lidt over to år. Louise arbejder med medicinsk laserterapi og bogholder for sin mand Anders, der arbejder med kapital­forvaltning. Lejligheden er 135 kvadratmeter, ejendommen er fra 1894 og ligger på Östermalm.

Men mest af alt var de vilde med området. Tæt på Djurgården, hendes arbejde, Östermalmstorg, indkøbsmulighederne, alle restauranterne og caféerne langs vandet på Strandvägen. Derudover er Louises mor vokset op i selvsamme bygning, så det gjorde det også lettere bare at tage beslutningen.

Skitser på papir

”Lejligheden var i rigtig god stand, da vi købte den og har faktisk været i boligmagasiner før med den tidligere ejer, men vi valgte at renovere alt fra gulv til loft, da det ikke var i vores stil, og vi ønskede at alt skulle være nyt og friskt,” siger Louise, der har en stor interesse for indretning og ønskede derfor at sætte et personligt præg på deres hjem.
Tidligere boede de i en fin toværelses, men valgte at flytte til noget større, da de både manglede skabsplads, ønskede at leve i en lejlighed, der hang bedre sammen, og allervigtigst – de havde planer om familieforøgelse.
Louises mand havde et stort ønske om at deres køkken skulle være mørkt, og den var de begge med op. De begyndte at undersøge markedet for mørke køkkener og fandt det de søgte hos Poggenpohl. Sammen med de stilfulde armaturer fra Buster & Punch, det sorte ‘Nero Marquina’ marmor og deres eget vitrineskab fra Tumba Glass, fik køkkenet det personlige præg de søgte. Faktum er, at det meste af boligens indretning er tegnet af dem selv, og de startede bare med nogle skitser på et hvidt stykke papir.

Ingen hvid bogreol

De valgte et røgfarvet spejl i køkkenet, til at tage de små sprøjt fra madlavningen, fordi det gav en cool effekt. Efterfølgende fandt de så ud af, at der er en detalje, der undertiden anvendes på pubber, så berusede gæster tror de ser mere friske ud end de egentlig er.
”Det lyder måske lidt mærkeligt. Men nu forstår vi bedre hvorfor ingen går hjem i tide fra vores fester,” griner Louise.
Nu drømmer hun om glasdøre i køkkenet, med sprosser i mintgrøn. Selv om det mørke køkken stadig holder, er der nu behov for lidt farvespil, mener hun.
Da parret flyttede ind, var der i stuen en kæmpestor hvid bogreol fra gulv til loft med en utrolig mængde bøger i.
”Den første tanke var ‘wow’ – så mange bøger har vi slet ikke, så det er vi nødt til at få lavet om. Men i stedet for at fjerne den, valgte vi at male den mørkegrå og sætte en masse spejle op ved siden af den, og skære huller til et maleri og et tv.
Væggen overfor bogreolen var en enkel, hvid mur, så vi hængte et billede op, som ifølge vores venner symboliserer vores liv, fra dengang vi ikke havde fået børn endnu,” smiler Louise.

Personligt præg

Det handler om detaljer når du skal sætte et personligt præg på dit hjem. Her har de valgt en mørk tone der går igen i næsten hele lejligheden. I spisestuen valgte Louise dog at lave et lyst, klassisk og stilfuldt værelse. Det er det rum, hvor der falder mest naturligt lys ind, og de valgte derfor lyse, elegante silkegardiner.
”Jeg har altid ønsket at have sort/hvidt tapet, men troede det ville blive for meget, hvis vi havde gulv til loft, så heldigvis var der høje træpaneler i rummet,” siger Louise.
Det 100 kg tunge spisebord har Louise selv designet og inspira­tionen er hente hos B&B Italia. Hun brugte tre forskellige virksomheder til udførelsen af arbejdet; en snedker-, en sten- og en glasvirksomhed.

Hyggelig atmosfære

I soveværelset mener Louise, at tæpper og tekstiler er altafgørende, hvis man skal skabe den hyggelige følelse af hotel. Gulvene i lejligheden har mange timers arbejde bag sig. De hyrede en håndværker, der planke for planke kæmpede sig gennem lejligheden for at lægge et perfekt sildebensparket.
”Både i vores soveværelse og i vores datter værelse, er gulvtæpper dog et must,” fortæller Louise.
På badeværelset har de valgt store mørkegrønne stenfliser, der flot møder gyldne detaljer. Kommoden er egen design og giver plads til opbevaring.
”De enorme spejle fremhæver badeværelset på en spektakulær måde. Spejle er gode hvis du vælger en mørk indretning i rummet, men vil undgå at rummet føles lille. Det krævede faktisk otte mænd at få det kæmpe spejl båret og sat op, men det var det værd.”
”Jeg udvikler konstant på detaljerne i vores hjem, dels fordi jeg synes det er sjovt, men også for at det skal stå lidt skarpere eller varieret. Jeg synes vi har fået skabt en hyggelig atmosfære og varme med hjælp fra tekstiler, belysning, duftlys og blomster. Det vigtigste for mig er, at dem der kommer her, er velkomne og føler sig afslappede. Det er heldigvis også nogle af de ting folk nævner, når de besøger os,” slutter Louise. •

LStock 6 1024x683 - Kreativ oase
Knapper, håndtag og lampe er fra Buster & Punch. Bordpladen i sort marmor fra Bror Thörner. Vitrineskabet i glas er fra Tumba Glass med unikke beslag fra Buster & Punch. De gamle lamper er genbrugsfund.
LStock 7 1024x683 - Kreativ oase
og J. Baker. Barvognen og det persiske tæppe er købt på auktion hos Bukowskis. Lænestolen er fra Ruth & Joanna. Sofabordet fra Englesson. Gardinerne er bestilt hos engelske Jane Churchill, der kun sælger tekstiler og tapet.

Havudsigt á la carte

WillaA 1 - Havudsigt á la carte

Formålet med ethvert hjem må være at føle sig afslappet og glad når du er i det. Og ‘Willa Aawa’ ligger så vidunderligt et sted, at familien forståeligt nok nyder at bo her.

Man kan næsten fornemme bølgeskvulpene inde i huset, og når natten falder på, anes små pletter fra lysene på krydstogtskibene ude i horisonten. Stilheden og naturen kombineret med dette hus, gør det til et sted, hvor man hurtigt glemmer det travle hverdagsliv.
“Den første gang min mand og jeg stod på disse klipper – ved siden af hinanden – vidste vi det. Uden at sige et ord. Dette var stedet, vi har søgt efter i løbet af årene. En fabelagtig strand, flotte klipper, fyrretræer, skærgården og helt uforstyrret. Men selv om det måske ligger afsides, er her en asfalteret vej, en sauna tæt på vandet, en carport og et bådhus! Købet af grunden måtte igennem en krævende budrunde men med heldet på vores side, fik vi endelig grunden og dermed muligheden for at bygge vores drømmehus,” siger Katja og Simo samstem­mende.
Det eneste der manglede var huset – og saunaen. Som erfarne bygherrer gjorde parret deres drøm til virkelighed på lidt over et år.

På landskabets vilkår

De første man møder, når man træder ind over dørtrinnet på ‘Willa Aawa’, er havudsigten. Faktisk er hele huset tegnet sådan, at havet har hovedrollen praktisk talt alle steder i huset.
“Jeg elsker, som det første om morgenen, at ligge i sengen og bare beundre himlen og havets naturlige skønhed; opsuge energi og styrke til den dag der går i gang når jeg rejser mig,” smiler Katja.
Et vigtigt punkt i processen omkring planlægningen var at skabe en sammenhæng interiørmæssigt. Familiens tidligere indretningsstil var fyldig og blød. Denne gang ønskede de en indretning med enkle løsninger, der indfangede nuancerne fra den omkringliggende natur.
“Vi overvejede derfor, hvilke gamle møbler og hvilke nye, vi ville indrette vores hjem med. Jeg vil helst ikke have så mange ting i mit hjem længere. Så det der bare optog plads og ingen mening gav – røg ud. Når du har det, du virkelig har brug for, er det nemt at holde orden. Alt, hvad en person virkelig har brug for, er i sidste ende ikke så meget! Så når jeg fjerner alle unødvendige og overflødige ting, føler jeg mig fri og får mere energi,” fortæller Katja.

WillaA 5 1024x683 - Havudsigt á la carte
Familien nyder at spise god mad ligeså meget som de kan lide at lave den. Skoven, der starter i baghaven, er fuld af blåbær, lingonbær (minder om tranebær) og svampe, som familien bare kan gå ud og hente. Når man bor tæt på havet, kan man hver dag nyde følelsen af skønhed og afslapning, lidt ligesom den folk får i et sommerhus ved vandet når de holder ferie.

Fortryllende fredeligt

“Vi arbejder begge i byen, men allerede på vejen hjem beroliges sindet. Nu hvor vores børn er store, har vi mere tid til at slappe af og nyde livet. Opvarmning af og en tur i saunaen er næsten et dagligt ritual for os,” forklarer Simo. At varme en stor sauna er ikke noget for dem der har travlt, for det tager omkring en halv time. Men den mørke sauna er en dejlig måde at slappe af på for hele familien. På saunaens bænke viskes dagen ren, og man taler om hvad der er sket i løbet af den.
Katja er en dedikeret svømmer – hele året rundt. Om vinteren tager hun en dukkert i de kolde huller i isen, og om sommeren nyder hun det bløde havvand.
“Saunaen og en svømmetur i det frysende kolde vintervand, er de bedste måder jeg kender for at øve sig i mindfulness,” siger Katja og fortsætter: “Vores børn foretrækker dog det varme vand, og vores udendørs jacuzzi er vores datter Saaras foretrukne sted. Saara starter tit sine weekend­morg­ener med en tur i de varme bobler. Om aftenen, når det er mørkt, er det også et dejligt sted bare kigge op på en stjerneklar himmel. Vores søn Sami har lært os hvor de forskellige stjerner står på himlen ud fra et stjernekort. Nu kan selv jeg finde Store Bjørn,” smiler Katja.

Årstidernes skønhed

“Her er naturligvis bedst om sommeren, men alle fire årstider er smukke. Man kan ikke opnå den samme atmosfære i byen. Efteråret er rigtig smukt; træerne på den modsatte strand skinner i vandet iklædt deres efterårsfarver. Vinteren er helt uden sammenligning; træerne er hvide, og landskabet er en smuk blanding af både gråt og hvidt. Foråret er så bedårende med de mange birketræer, og havet bliver krystalklart og skinnende blåt. Vi har bemærket, at havet opnår mange forskellige farver helt afhængig af sæsonen,” siger Katja.
Denne ejendom kunne vist ikke have fået bedre beboere! Her handler det om mennesker og om at være til stede; de laver god mad, bliver oppe til daggry sammen med deres venner og beundrer solen og krydstogtskibene, der flyder forbi, samtidig med at de respekterer og værdsætter naturen omkring dem. •

WillaA 7 1024x683 - Havudsigt á la carte
Lænestolen K-Chair fra Woodnotes har været et godt køb. Den er behagelig
at sidde i og man kan samtidig nyde havudsigten. Det er klart favoritstedet for både Saara og Simo. Den hvide sofa er fra Adea.