Cape Town panorama

CapeTownP 2B - Cape Town panorama

I Cape Town ligger denne enestående bolig, der med en betagende placering i bakkerne over Camps Bay, leverer et 180 graders vue ud over det åbne hav. Med en kombination af stram arkitektur med rene linjer, panoramaudsigt og et mere end velovervejet interiør er huset et spektakulært eksempel på nutidens bedste design.

CapeTownP 6B - Cape Town panorama

Boliger på denne blinde vej i Cape Town er ikke lette at få fingrene i. Med en beliggenhed i bakkerne ved Signal Hill og med uhindret udsigt ud over de verdensberømte strande Clifton og Camps Bay, er det uden tvivl storbyens mest eksklusive beliggenhed. Husene her bliver kun sjældent udbudt til salg.
Eksempelvis købte ejerne af dette bemærkelsesværdige hus ejendommen helt tilbage i 1990-erne. Og dét først efter lang tids søgen efter det helt rigtige grundstykke. Med sin placering for enden af gaden har huset en imponerende udsigt i næsten alle retninger. Da de købte ejendommen var det bebygget med et lille hus, der imidlertid ikke ydede den fantastiske udsigt fuld retfærdighed. ”Og det er netop udsigten, der gør denne grund så enestående,” fortæller Barbara Hicks, der sammen med sin mand John købte ejendommen i 1992.
Efter en lang proces med nye arkitekttegninger og godkendelser blev den gamle bygning revet ned, så parret kunne gøre deres drømme til virkelighed. Og det nye hus matcher absolut den førsteklasses udsigt. Selv mener de, at husets visuelle fremtoning og moderne arkitektur giver udsigten en vis konkurrence. Og det samme kan siges om parrets evne til at indrette huset med spændende møbler og masser af kunstværker.
Ved ankomsten fanges ens opmærksomhed straks af boligens spændende facade. En dristigt “patchworket” hævet stensti fører til hoveddøren, som er grebsfri. Den næsten usynlige dør punkterer en væg beklædt med glatslebet, varmtonet cedertræ. Over dette rejser sig en semi-transparent brise-soleil med et indviklet mønster, der er med til at afbøje solstrålerne, så huset ikke overopvarmes i sommermånederne. Den gennemsigtige mur er skabt ved hjælp af tusindvis af slanke terracotta-fliser.
Indenfor døren fortsætter følelsen af, at man er ankommet til et helt særligt sted. I entréen kombineres de dramatiske, tredobbelte proportioner med en skulpturel trappe. Og før der overhovedet er tid til at arbejde sig op ad trappen og de spændende, poetiske kunstværker på væggen ved siden af den, bliver ens opmærksomhed afledt af en sensationel fjerklædt is­bjørneskulptur, der er skabt af den italienske kunstner Paola Pivi. Andre kunstværker i lysbokse under trappen fanger øjet. Det samme gælder den imponerende loftslampe. Alt i alt har Barbara og John Hicks alle­rede her skabt et legende, karakterfyldt og gallerilignende rum.

CapeTownP 12B - Cape Town panorama

Tag den lange trappe op i huset, og følelsen af dristighed og en nærmest teatralsk stemning fortsætter. Øverst er et kæmpe opholdsområde i åbent plan – men det element, der umiddelbart tiltrækker øjet her, er den spektakulære 180-graders udsigt over havet og himlen, der folder sig ud langs den ene side af rummet. Endnu en gang et rum fyldt med dramatisk appel. En ting er den betagende udsigt. Men lige så vigtig for oplevelsen af dette rum er det gennemtænkte interiør, der består af moderne møbler og iøjnefaldende kunst.
Det, som Barbara og John Hicks har skabt – både her og på husets højere etager – er inte­riør, der både komplementerer og forstærker arkitekturens rene linjer og udsigtsindramning. I opholdsområdet leverer de slanke Antonio Citterio-sofaer komfortable siddepladser, men er også et ideelt designvalg, fordi de ikke visuelt forstyrrer udsigten til horisonten.
Vigtigt for oplevelsen af denne bemærkelsesværdig bolig er også den indvendige finish og øvrige inventar, som spænder fra sandsten og marmor til træpaneler. Hele vejen igennem tilføjer paletten af naturlige materialer, der er valgt til at fuldende interiøret, en følelse af lethed og luksus til rummene, mens møblerne omfatter et væld af prominente navne i både nutidigt og klassisk modernistisk design.

CapeTownP 14B - Cape Town panorama

Blandt de mange højdepunkter er moderne klassiske lænestole skabt af Alvar Aalto og Le Corbusier, skulpturelle moderne stole af Tom Dixon, elegante udendørsmøbler af Patricia Urquiola og mønstrede tæpper fra Moooi. Af andre unikke detaljer kan nævnes det specialfremstillede barskab fra Ceramic Matters og en “pixeleret” skænk af Cristian Zuzunaga for Barcelona Design. Det sidste oplevelseslag leveres af de mange kunstværker, der i mange år har været gode ‘samtalestartere’ når husets gæster beundrede værkerne. Det gælder ikke mindst en flot udsmykket buste skabt af den sydafrikanske samtidskunststjerne Athi-Patra Ruga.

Med egen skybar kommer gæsterne tættere på stjernerne på de lange sommeraftener

Set fra et designsynspunkt, er der meget, der kan aflede øjet og opmærksomheden i hele dette hjem. Et hjem i flere etager. Alligevel virker det som om, at boligens grundplan er skabt ganske intuitivt, så man næster per automatik, trækkes gennem de forskellige rum. Og næsten overalt overvældes man uundgåeligt af den fantastiske panoramaudsigt over havet og bølger, der slår mod kysten neden for huset.mod på flere niveauer, men strømmen af rummene er også organiseret til tilsyneladende intuitivt at trække dig gennem dem – og uundgåeligt mod panoramaudsigten over havet ved dets front.
Selvfølgelig hyldes den uberørte og maleriske bjergside over og ved siden af huset også på passende vis. Køkken-alrum rummet er perfekt placeret til at nyde en alfresco morgenmad, hvor man tilsyneladende er placeret midt i naturen. Og dét til trods for, at den urbane travlhed i de nærliggende byer Camps Bay og Seapoint kun er få minutters kørsel væk.

Ejerne tilbringer deres somre i huset, og i den periode inviteres flere sæt gæster til at bo hos dem. Deres rummelige hjem i åbent plan egner sig nemlig perfekt til gæstebud med solnedgangscocktails såvel som udendørs-måltider, der indtages på den store terrasse, der støder op til “skybaren” på øverste etage. For som ejerne siger med karakteristisk underdrivelse: “Her er solnedgangene over havet er ret spektakulære”.
Det er et hus skabt af stram arkitektur og dramatisk design. Men det smukkeste element er fortsat det fantastiske panorama med den uberørte bjergside og kyst. Som Barbara og John Hicks siger: “Det er et privilegium at vågne hver morgen til denne vidunderlige udsigt.”

New York Townhouse

NY Townhouse1B - New York Townhouse

Designeren Adam Cassino har skabt et moderne Townhouse i et historisk byhus fra 1901, der oprindeligt blev bygget til en af milliardæren Cornelius Vanderbilts niecer.

NY Townhouse3B - New York Townhouse

For folk med en velpolstret tegnebog har drømmen om et ægte New Yorker-byhus altid stået øverst på ønskelisten. For hvor skulle man ellers bo trygt og godt midt i byen, der aldrig sover? Vi andre må så drømme os til disse eksklusive huse, som vi har lært at kende fra en lang række spillefilm, hvis handling udspiller sig i New York: Tænk bare på Sarah Jessica Parkers townhouse i Sex and the City. Eller hvad med det prægtige hus Anne Hathaway bebor i filmen Praktikanten (2015).
I et af New Yorks mest prestigefyldte kvarterer – Upper East Side – ligger et klassisk eksempel på et sådant Townhouse. En gennemrenoveret og moderniseret bolig på over 600 m2. Adressen er 33, East 74th street. En klassisk New York gade der ligger et stenkast fra Central Park. Gamle vejtræer giver et roligt og venligt vue ned gennem gaden, hvor de brede trapper med smedejernsgelænder fører besøgende op til den ofte imposante entredør.
Huset blev oprindeligt opført i 1901. Tegnet af den berømte arkitekt Grosvenor Atterbury i en næsten ‘neo-deco art-stil’, der var tidstypisk for New Yorks upper class. Det blev bygget til bankmanden Julian Wainwright Robbins og hans hustru Sarah Robbins, der var en af milliardærens Cornelius Vanderbilts niecer.

NY Townhouse5B - New York Townhouse

Og den dag i dag er det stadig et hus, der kræver en god udbetaling. Sidste gang huset blev solgt, gik det for en svimlende pris på hele 42 mill. dollars – eller næsten 300 millioner danske kroner (2016).
Hertil kom så udgifterne til en omfattende renovering og nyindretning, som blev lagt i hænderne på den anerkendte indretningsarkitekt Adam Cassino. ”Opgaven var enkel. De nye ejere – en ung direktør for en multinational virksomhed – ønskede et nyt familievenligt hjem i New York. Vi var inde over opgaven allerede inden, der var skrevet under på kontrakten. Familien havde indtil da boet i en skyskraberlejlighed i Miami og ønskede et moderne, tidssvarende hjem med alle bekvemmeligheder uden at fjerne den klassiske arv fra dette fantastiske townhouse,” fortæller Adam Cassino.

NY Townhouse7B - New York Townhouse
NY Townhouse9B - New York Townhouse
NY Townhouse11B - New York Townhouse

En perfekt symbiose mellem det oprindelige hus og nutidens møbelkunst

NY Townhouse12B - New York Townhouse

Udfordringen var at skabe en hyldest til husets arkitektur, skabe plads til ejerens kunstsamling og samtidig levere rammerne for et varmt og familievenligt miljø til både forældre og deres tre børn. Løsningen fandt Adam Cassino i rummenes klassiske former og indretning i kombination med et enkelt og mere nutidigt møblement, der fremstår både komfortabelt og børnevenligt. Resultatet er blevet et fantasifuldt svar på den stil, der præger Beaux-Arts bygningerne på 44. Street i Turtle Bay kvarteret. Især stuen, for­ældresoveværelset og kontoret fremstår som et blomstrende interiør, der på smukkeste vis indfanger fortiden i en nutidig dimension.
Stuen, der er placeret på tredje sal, er med en bredde på næsten 10 meter og et næsten fire meter højt vinduesparti ganske overvældende. Det dramatiske sceneri understreges af et meget urbant, strømlinet møblement med lave sofaer, lænestole og cocktailborde i rustfrit stål. Det brydes af øreklaplænestole i overstørrelse, gulvlamper og lysekronen, der måler næsten to meter i diameter. Det er rum, der er helt perfekt til både hyggelige familiestunder og de mere formelle gæstebud.

NY Townhouse14B - New York Townhouse
NY Townhouse15B - New York Townhouse
NY Townhouse16B - New York Townhouse
NY Townhouse18B - New York Townhouse

Sublime materialer & moderne stil fra gulv til loft

NY Townhouse22B - New York Townhouse

I kontrast til den mere formelle opholdsstue står soveværelset på øverste etage som et privat fristed, hvor forældrene kan undslippe storbyens travlhed og børnenes skærmydsler til fordel for et fredfyldt, monokromatisk interiør holdt i sort og hvid med et enkelt gult farvestrejf. Seng og de øvrige møbler er luksuriøse og skaber en let og luftig stemning.
Adam Cassinos opgave var at skabe et indflytningsklart hjem til familien. ”Vi gik virkelig til opgaven med en grundighed, som jeg tror overraskede familien. Da de flyttede ind var alle potter og pander, glas og service, stearinlys og ja, selv vaskepulveret i vaskerummet nøje udvalgt og placeret, så det var muligt for familien at flytte direkte ind i dette storslåede townhouse,” slutter Adam Cassino.
Faktisk var familien så begejstret for resultatet, at de hyrede Adam Cassinos designteam til både at renovere deres gamle lejlighed i Miami-skyskraberen og et nyt hus i The Hamptons – et yndet weekendsted yderst på Long Island

NY Townhouse24B - New York Townhouse

Villa i Veneto

Veneto 8 - Villa  i Veneto

Det var et værksted. Og før det havde det været et kornmagasin. Loftsbjælkerne fortæller om en fjern fortid. Og en historie der daterer sig tilbage til det 1. århundrede da Pieve di Soligo var en landsby omgivet af de storslåede bakker, der har dannet baggrund for så mange berømte venetianske malerier. Et sted præget af kultur, god mad og livsnydelse. Men også en historie, der fortæller om opfindsomhed og usædvanlige visioner.

I de forløbne år har Paolo Tormena, der er direktør for møbelbrandet Henge og hans partner Isabella Genovese, der er møbelfirmaets chefarkitekt, valgt at skabe et hjem i en historisk villa i hjertet af Veneto-provinsen ikke langt fra Treviso. Huset – der også har fungeret som lagerbygning for et firma, der handlede med stuk og trægulve – kan umiddelbart se ud som en modsætning til den moderne stil, som de forfølger i møbelfirmaet Henge, der blev grundlagt i 2007. Henge bliver ofte fremhævet for evnen til at finde frem til en nutidig, glamourøs møbelstil, store dimensioner og med en helt særegen finish.
Når sandheden skal frem, kombinerer valget af den gamle bygning på den mest elegante facon to stærke dimensioner i Paolo og Isabellas liv: Nemlig historisk arkitektur og moderne møbler. Begge elementer udfolder sin personlighed i det 180 kvadratmeter store hus med en åben indretning. Messing er brugt til at beklæde hoveddøren og ikke mindst væggen, som skjuler det område, hvor parret sover. Laser-udskåret træ pryder gulvet, cappuccinomarmor dominerer køkkenet, mens lys marmor med grå åretegning har indtaget badeværelset. I spiseafdelingen har et fem meter langt spisebord i forstenet egetræ taget magten. Det er et hjem med unikke features.

Veneto 5 1024x683 - Villa  i Veneto
Et kig gennem spiseområdet, der domineres af køkkenets nærmest monolitiske sten. Det er skabt ved behændig laserudskæring. Endevæggen skjuler selve køkkenet med foldedøre beklædt med håndbrændt sølv, der giver det en smuk patina. Rundt om bordet i fossilt egetræ står en række forskellige spisebordsstole fra Henge.

“Bordet er et symbol på hygge. En egenskab som også vi italienere er stolte af. Vi bruger naturligvis bordet i hverdagen og til middagsselskaber, hvor vi taler og spiser god mad sammen. Det er også her, vi sidder og lytter til musik eller drikker et glas vin, når dagen går på hæld,” fortæller Paolo Tormena.
Boligens mest scenografiske element er uden tvivl køkkenet, som er komponeret af to store stenblokke. Disse to monolitter ser fuldstændig naturtro ud. Men skindet bedrager. De er faktisk udskåret ved hjælp af sofistikeret laserteknik. “For os har det en æstetisk funktionel værdi, en tilstedeværelse i rummet, som går forud for dets brug. Det er i højere grad en ekspressionistisk skulptur. Ligesom med stuerne er køkkenet et mødested, hvor vi kan nyde hinandens selskab. Vi elsker at have gæster og lave mad sammen med dem. Vores hus er meget åbent – næsten som en balsal.

Veneto 13 1024x683 - Villa  i Veneto
Brugen af bronze, forstenet træ, marmor, dyrebare sten og ikke mindst
den brændte og børstede messing, læder og andre naturlige materialer er med
til at fortælle husets historie

Arkitekten Massimo Castagna – der også er ’medskyldig’ i Henges succes (han er kunstnerisk direktør) – er ansvarlig forvandlingsprojektet for det tidligere kornlager. Han fremhæver den dybe forståelse mellem ham selv og ejerne, når det handler om de valg og muligheder, den gamle bygning rummede.
“Der var ikke behov for at sætte ord på vores ønsker,” fortæller Paolo Tormena og fortsætter: “Massimo Castagna kender os. Vi arbejder tæt sammen i det daglige. Vi finder designløsninger hver dag – og det er takket være denne perfekte harmoni, at vi har været i stand til at skabe dette fantastiske resultat.”

Veneto 19 1024x683 - Villa  i Veneto
Lysets refleksioner fra metallet og stenens nuancer er alt sammen elementer, der taler til beskueren

Begge tror fuldt og fast på, at netop de håndværksmæssige kvaliteter er med til at øge værdien, og er med til at skabe grobund for revitaliseringen af bygningen. Brugen af bronze, forstenet træ marmor og dyrebare sten og ikke mindst den brændte og børstede messing, læder og andre naturlige materialer er med til at fortælle husets historie. Sanseligheden i overfladerne. Lysets refleksioner fra metallet og stenens nuancer er alt sammen elementer, der taler til beskueren.

Veneto 20 1024x683 - Villa  i Veneto
Badeværelset er næsten fuldstændigt dækket af en grålig marmor. Blandnings­batterier og andet udstyr er fra Boffi.