Mallorca Living

Bureaux House CanBusquera 1 - Mallorca Living

Dette fantastiske hus i den lille pittoreske landsby Sóller på Mallorca står efter en nænsom restaurering som definitionen på den perfekte feriebolig.

Her er opskriften på, hvordan man skaber den perfekte feriebolig: Tag én del billedskøn beliggenhed, der endnu ikke er opdaget eller overrendt af turister, tilsæt én del charmerende panorama view over det omkringliggende landskab og bland det forsigtigt sammen, mens der tilsættes det nødvendige antal soveværelser med badeværelser en suite og behagelige, afslappende opholdsrum. Sidst, men ikke mindst, skaber man et par hyggelige kroge i huset, når siesta-timen nærmer sig. Udenfor er det nødvendigt med en forfriskende swimming pool, rummelige terrasser med både liggestole og et komfortabelt spisebord.
Mens det hele simrer, kan familie og venner slappe af og nyde feriedagene på Mallorca.
Resultatet af denne opskrift kan findes i den lille mallorcinske landsby Sóller små 30 kilometer nord for Palma. Og mere præcist i villaen Ca’n Busquera, der ligger på en lille bakkekam i udkanten af den lille maleriske landsby, der huser godt 14.000 indbyggere.
Ca’n Busquera er ganske enkelt det ideelle sted at tilbringe sin ferie. Både for familien, der ejer huset – og når der er gæster på besøg. Huset er oprindeligt opført som en finca, en traditionel mallorcinsk gård bygget i sten. Der er masser af plads i og omkring villaen. Både når det er tid til fælles sysler, og når det er den stille og rolige siesta, der skal nydes.

En diskret port giver adgang til ejendommen fra den smalle gade, der fører op til villaen. Og den er smal – det er kun muligt for én bil at passere ad gangen. Akkurat som det er tilfældet i resten af landsbyen. Porten er lavet af smedejern, der er malet mørkegrøn, så det matcher husets lige så traditionelle skodder. Porten kan foldes tilbage, så det er muligt for biler og gæster til fods at komme ind på grunden via den brede port.
Men når først bilen er navigeret på plads efter at have forceret porten, venter der gæs­terne en rigtig øjenåbner: Langs husets sider folder en kæmpehave sig ud mod Tra­muntana-bjergenes skråninger. Haven fuld­endes med en eksklusiv swimming pool og en udendørs opholdsstue. Det er den første dosis fred og ro, der er med til at mildne sindet og levere en reel feriestemning.
Oro del Negro og Manuel Villanueva fra More Design, et lokalt design- og arkitektfirma baseret i den nærliggende landsby Deià, blev af husets ejere bedt om at redesigne dette udendørs område. De har efterfølgende også arbejdet med en række opdateringer af huset. Men designprocessen begyndte med et grundlæggende og omhyggeligt fokus på det grove anlægs­ar­bejde i haven. Den skulle organiseres bedre og omhyggeligt brydes op i mindre bidder.
Foran villa Ca’n Busquera er pladsen belagt med grove brosten uden alt for meget fugesand, så de små, hårdføre bunddækkende planter har kunnet ’invadere’ området. Et lille fint touch der er med til at forankre huset i landskabet.
Gamle stensøjler har fået bjælker placeret på toppen. Slyngplanter kravler op ad søjler og ind mellem bjælkerne. På den ene side af swimmingpoolen leverer en lille græsplæne et blødt og grønt viewpoint mod de omkringliggende bjerge. Bagtil giver en hæk be­stående af oleander og bambus lidt privatliv.

Området omkring poolen er skiftevis belagt med en glat, støbt betonbelægning og områder, hvor der er anvendt flade sten fra en nærliggende flod. Det har skabt et velstruktureret men blødt gang­areal, der nærmest føles som en blid omgang fodmassage. De små sten giver desuden visuel dybde og et interessant modspil til den mere ensartede støbte beton, der – når den er våd – får en næsten marmorlignende glans.
Den store rektangulære swimmingpool er omdrejningspunktet for landskabsplejen – med god grund, da temperaturerne her i sommermånederne ofte stiger til midten af 30’erne. Saltvandspoolen er kantet med brede teksturerede stenplader og er i den ene ende afgrænset af en lav stenmur. Bag muren er der anlagt en lille citrusplantage, der kan tilgås gennem en buegang for enden af haven.
Ved siden af pool-området er et stort indbygget bord i støbt beton – et element som arkitekten Oro del Negro især er glad for. ”Det var et kærlighedsarbejde, der skabte dette bord,” siger han og fortsætter: ”Og det bedste ved det er, at det vil forvitre og ældes på smukkeste vis – om ti år vil det se endnu bedre ud, end det
gør nu.”
Bag bordet, der løber langs væggen i dét, der tidligere var et udhus, er der indbyggede stensæder toppet med kanvaspolstrede siddepuder, og på den modsatte side står en simpel træbænk. En rustik træpergola over bordet understøtter et spirende planteliv og håndlavede keramiske lysrør. Dette er det perfekte sted til udendørs spisning i løbet af de lange, varme sommeraftener.
Siden starten i 2011 har More Design hurtigt opbygget et ry for omhyggelig opmærksomhed på detaljer, og hér har Oro del
Negro og Manuel Villanueva overvejet alle aspekter af, hvad feriegæster måtte ønske, når de investerer i en feriebolig på Mallorca. Dette udendørsområde ligger for eksempel i kort afstand fra huset. Bygget ind i et gammelt udhus, hvis endemur fortsætter direkte ud og understøtter det støbte betonbord. Det renoverede udhus rummer tillige et omklædningsrum med håndvask og toilet, så det ikke er nødvendigt at skulle tilbage til hovedhuset for at skifte til badedragten.

Resten af denne bygning er blevet omdannet til en gæstesuite ved poolen med en stor indbygget seng, eget badeværelse og metalindrammede glasdøre, hvorigennem man kan ligge i sengen og nyde udsigten til haven og poolen, før man tager en tidlig – eller meget sen – dukkert.
Indgang til selve huset sker direkte via det åbne køkken og spisestuen i stueetagen. Køkkenet er elegant enkelt og ret kompakt med en smuk plade af natursten, der topper køkkenøen i midten af rummet. Bordpladerne er også fremstillet af den samme blødt strukturerede natursten med en integreret lav rektangulær vask. På tværs af køkkenets bagside er der tilføjet en forvitret træstamme på forsiden af det pudsede ’skorstens-område’, der indeholder emhætten over kogepladen.
Traditionelle mallorcinske materialer er bevaret i køkkenet, og hvor det ellers har været muligt rundt om i huset: Eksempelvis de gamle slidspor på trappen, der har rigtigt mange år på bagen. Dét at bevare disse materialer – og brugen af lokale, naturlige byggematerialer når nye elementer skulle tilføjes til et rum – er typisk for arkitektfirmaet More Designs tilgang til store renoveringsopgaver.
”Vores første valg er at arbejde med lokale ressourcer og tilgængelige materialer, fortæller Oro del Negro. Det ses for eksempel i køkken-alrummet med dets rustikke flydende hylder i træ næsten frønnede skabsdøre og smukke støbte mikrocementgulve.
Direkte ved siden af køkkenet er en spiseplads med indbyggede siddepladser på begge sider af det firkantede træbord. På den ene side har siddepladserne radiatorvarmere indbygget i ryggen, hvilket gør dette til et dejligt hyggeligt sted i vintermånederne, som kan være ret kolde her i Sóller. Tramuntana-bjergene står ofte med sine snehvide toppe om vinteren. Også i dette rum, og igen på en radiator langs en væg, er en indbygget sofa – det ideelle sted at slappe af, mens man chatter med kokken.
Op ad en kort trappe – med stentrin, med stigrør og vægge beklædt med traditionelle mallorcinske mønstrede fliser – ligger stuen med to særskilte opholdsområder. Det ene er velegnet til socialt samvær og er orienteret omkring en brændeovn, mens et mere ’privat’ sted er perfekt til læsning og afslapning. Møblerne her er klassiske i stilen, men ved at dække møblerne med hvidt linned bevares husets afslappede feriestemning.

Længere oppe ad trappen er de private rum: Umiddelbart til venstre på toppen af trappen er en anden lille skjult krog, der er ideel til øjeblikke, hvor det er stilhed og ro, der er afgørende. En indbygget daybed er omgivet med bøger og blade. Et rum der også fungerer som en lille legeplads for børnene. Herfra er der direkte adgang til et klassisk ferie-børneværelse med tre enkeltsenge i, hvad der næsten kunne ligne en sovesal. At ligge i en af disse senge og få historien om Peter Pan læst op en stille sommeraften er måske bare det perfekte barndomsferieminde …
Til højre øverst på trappen fører døren ind til et rummeligt soveværelse en suite. Det står komplet med forvitrede naturstenfliser på gulvet og de rå trælofter, der er typiske for traditionel mallorcinsk arkitektur. Badeværelset rummer More Designs unikke håndstøbte badekar og bruseniche, ’hans’ og ’hendes’ håndvaske i natursten og masser af enkle åbne opbevaringsrum. Fra vinduerne er der en smuk udsigt over haven og Tramuntana-bjergene.
Bare en kort gåtur væk fra Villa Ca’n Busquera ligger den charmerende landsby Sóller med sine smukke pladser, fristende restauranter og butikker, kirker og landsbyens meget elskede gamle sporvogn, der stadig fører passagerer op og ned til Port de Sóller, der ligger ved havet nogle få kilometer borte. Landsbyen ligger smukt i en kurve af bjergkæden. En placering der føles som en blid omfavnelse. Indhyllet i de rolige omgivelser ved Ca’n Busquera er det svært at forestille sig, hvordan man nogensinde skulle rejse væk igen.

Bureaux House CanBusquera 18 - Mallorca Living

Havudsigt á la carte

WillaA 1 - Havudsigt á la carte

Formålet med ethvert hjem må være at føle sig afslappet og glad når du er i det. Og ‘Willa Aawa’ ligger så vidunderligt et sted, at familien forståeligt nok nyder at bo her.

Man kan næsten fornemme bølgeskvulpene inde i huset, og når natten falder på, anes små pletter fra lysene på krydstogtskibene ude i horisonten. Stilheden og naturen kombineret med dette hus, gør det til et sted, hvor man hurtigt glemmer det travle hverdagsliv.
“Den første gang min mand og jeg stod på disse klipper – ved siden af hinanden – vidste vi det. Uden at sige et ord. Dette var stedet, vi har søgt efter i løbet af årene. En fabelagtig strand, flotte klipper, fyrretræer, skærgården og helt uforstyrret. Men selv om det måske ligger afsides, er her en asfalteret vej, en sauna tæt på vandet, en carport og et bådhus! Købet af grunden måtte igennem en krævende budrunde men med heldet på vores side, fik vi endelig grunden og dermed muligheden for at bygge vores drømmehus,” siger Katja og Simo samstem­mende.
Det eneste der manglede var huset – og saunaen. Som erfarne bygherrer gjorde parret deres drøm til virkelighed på lidt over et år.

På landskabets vilkår

De første man møder, når man træder ind over dørtrinnet på ‘Willa Aawa’, er havudsigten. Faktisk er hele huset tegnet sådan, at havet har hovedrollen praktisk talt alle steder i huset.
“Jeg elsker, som det første om morgenen, at ligge i sengen og bare beundre himlen og havets naturlige skønhed; opsuge energi og styrke til den dag der går i gang når jeg rejser mig,” smiler Katja.
Et vigtigt punkt i processen omkring planlægningen var at skabe en sammenhæng interiørmæssigt. Familiens tidligere indretningsstil var fyldig og blød. Denne gang ønskede de en indretning med enkle løsninger, der indfangede nuancerne fra den omkringliggende natur.
“Vi overvejede derfor, hvilke gamle møbler og hvilke nye, vi ville indrette vores hjem med. Jeg vil helst ikke have så mange ting i mit hjem længere. Så det der bare optog plads og ingen mening gav – røg ud. Når du har det, du virkelig har brug for, er det nemt at holde orden. Alt, hvad en person virkelig har brug for, er i sidste ende ikke så meget! Så når jeg fjerner alle unødvendige og overflødige ting, føler jeg mig fri og får mere energi,” fortæller Katja.

WillaA 5 1024x683 - Havudsigt á la carte
Familien nyder at spise god mad ligeså meget som de kan lide at lave den. Skoven, der starter i baghaven, er fuld af blåbær, lingonbær (minder om tranebær) og svampe, som familien bare kan gå ud og hente. Når man bor tæt på havet, kan man hver dag nyde følelsen af skønhed og afslapning, lidt ligesom den folk får i et sommerhus ved vandet når de holder ferie.

Fortryllende fredeligt

“Vi arbejder begge i byen, men allerede på vejen hjem beroliges sindet. Nu hvor vores børn er store, har vi mere tid til at slappe af og nyde livet. Opvarmning af og en tur i saunaen er næsten et dagligt ritual for os,” forklarer Simo. At varme en stor sauna er ikke noget for dem der har travlt, for det tager omkring en halv time. Men den mørke sauna er en dejlig måde at slappe af på for hele familien. På saunaens bænke viskes dagen ren, og man taler om hvad der er sket i løbet af den.
Katja er en dedikeret svømmer – hele året rundt. Om vinteren tager hun en dukkert i de kolde huller i isen, og om sommeren nyder hun det bløde havvand.
“Saunaen og en svømmetur i det frysende kolde vintervand, er de bedste måder jeg kender for at øve sig i mindfulness,” siger Katja og fortsætter: “Vores børn foretrækker dog det varme vand, og vores udendørs jacuzzi er vores datter Saaras foretrukne sted. Saara starter tit sine weekend­morg­ener med en tur i de varme bobler. Om aftenen, når det er mørkt, er det også et dejligt sted bare kigge op på en stjerneklar himmel. Vores søn Sami har lært os hvor de forskellige stjerner står på himlen ud fra et stjernekort. Nu kan selv jeg finde Store Bjørn,” smiler Katja.

Årstidernes skønhed

“Her er naturligvis bedst om sommeren, men alle fire årstider er smukke. Man kan ikke opnå den samme atmosfære i byen. Efteråret er rigtig smukt; træerne på den modsatte strand skinner i vandet iklædt deres efterårsfarver. Vinteren er helt uden sammenligning; træerne er hvide, og landskabet er en smuk blanding af både gråt og hvidt. Foråret er så bedårende med de mange birketræer, og havet bliver krystalklart og skinnende blåt. Vi har bemærket, at havet opnår mange forskellige farver helt afhængig af sæsonen,” siger Katja.
Denne ejendom kunne vist ikke have fået bedre beboere! Her handler det om mennesker og om at være til stede; de laver god mad, bliver oppe til daggry sammen med deres venner og beundrer solen og krydstogtskibene, der flyder forbi, samtidig med at de respekterer og værdsætter naturen omkring dem. •

WillaA 7 1024x683 - Havudsigt á la carte
Lænestolen K-Chair fra Woodnotes har været et godt køb. Den er behagelig
at sidde i og man kan samtidig nyde havudsigten. Det er klart favoritstedet for både Saara og Simo. Den hvide sofa er fra Adea.