Outdoor Living Mallorca

Bureaux 1 - Outdoor Living Mallorca

Sten og store klippefremspring. Øverst på et stenet forbjerg på Mallorca ligger denne familiebolig med et panoramaview over Middelhavet og arkitektur, der udnytter den spektakulære beliggenhed maksimalt.

Det krævede masser af tålmodighed inden, de fandt, hvad de søgte. Hele tre år varede jagten på det perfekte hus med den perfekte beliggenhed. Forud var gået masser af fremvisninger – og mange skuffelser – inden, de fandt dette middelhavshus på Mallorca. Bygget i 1950-erne af den anerkendte mallorcinske arkitekt Pere Garau. Med en beliggenhed øverst oppe på en stenet klippetop i udkanten af Santa Ponça i øens Calvia distrikt.
Beliggenheden er intet mindre end spektakulær. På noget der minder om en halvø, er der fra huset frit udsyn til hele to bugter, mens Middelhavet fylder horisonten. Syd for halvøen ligger den lille havneby Santa Ponça. Det var dét, de nye ejere havde ledt så længe efter. En stor familie spredt over det meste af verdenen, der ønskede et epicentrum for familiære sammenkomster og ferier. Selvom det lige nu kun har status af et feriehjem, er det tanken, at det med tiden skal blive en fast bolig, når familiens ældre medlemmer går på pension.
Den eksisterende bygning har tidligere gen­nemgået en renovering en gang i 90-erne. Men det havde ført en række uheldige ele­menter med sig i form af nogle grimme
aluminiumvinduer og et noget ‘koldt’ interiør med blanke marmorgulve. De design-be­vidste ejere besluttede sig på stedet for en grundlæggende renovering af huset, og hy­rede det Mallorca-baserede arkitekt- og de­sign­firma More Design til at klare opgaven.

Bureaux 7 1024x724 - Outdoor Living Mallorca
Huset har to etager. Facaden er beklædt med natursten og tekstureret beton. De udvidede tagudhæng giver bygningen en stolt skulpturel appel.
Bureaux 10 1024x724 - Outdoor Living Mallorca
Det omgivende landskab indhyller huset med sin naturlige skønhed

Det var især deres minimalistiske og nuti­dige approach til renoveringsopgaven, der gjorde, at de fik ansvaret for arbejdet med at bringe huset ind i det nye årtusind. Opgavebeskrivelsen var ganske enkel: Brug de rigtige materialer til at skabe en ny ro og enkelthed i huset. Designer Manuel Vlillanueva fortæller: “Vi ville skabe et sted, hvor man føler sig hjemme. Et sted hvor alle vil elske at læse en bog, falde i søvn og være i stand til at føre intime samtaler. Men huset skulle også glide nænsomt ind i sine omgivelser. Et tredje element var målsætningen om at kunne udnytte såvel morgen- som efter­middagenes sollys optimalt.”
Arbejdet startede i 2016 og inkluderede grund­læggende strukturelle forandringer. Der blev skabt nye trapper og passager mellem rummene. Det skabte et mere organisk flow gennem huset. Det har nu otte soveværelser – de fleste med eget badeværelse – og udendørsarealer, et stort køkken, et separat vaskeri og en vinkælder.
Nøglen til designets succes skal findes i den måde, arkitekterne har udnyttet husets placering på grunden og taget højde for det omgivende landskab, så det nærmest indhyller huset med sin naturlige skønhed. Med en facade i natursten og det forsigtigt kurvede tag, falder bygningen sammen med den stenede klippeside. De uskønne aluminiumsvinduer er udskiftet med et system, hvor vinduerne ikke ser ud til at være monteret i nogen ramme overhovedet. “De føles næsten som tomrum”, siger Villanueva. “De kan åbnes helt op, så huset føles som en del af landskabet.”

Bureaux 16 1024x724 - Outdoor Living Mallorca
Fra denne del af terrassen er der fint udsyn til både resten af huset og Middelhavet.
Bureaux 18 1024x724 - Outdoor Living Mallorca
Den store stue er domineret af de store vinduer, der åbner fra gulv til loft. De leder ud til et udendørs opholds- og spise­område. Det håndvævede uldtæppe er skabt af den indiske producent Sharda, det kvadratiske sofabord med mosaic er fra Delphine Messmer, mens de ligeledes kvadratiske skamler er skabt af den spanske designer Patricia Urquiola. De i øjnefaldende standerlamper er fra franske Adjao Maison.
Bureaux 19 1024x724 - Outdoor Living Mallorca
Fra entréen er der adgang til de elegante opholdsrum, der på den ene side består af et intimt område med sofaer og lænestole. Den mallorcinsk-fødte møbelpolstrer Tomas Riera er ansvarlig for gardiner og persienner. Det håndvævede uldtæppe er indisk, mens kunstværkerne på væggene er skabt af den franske fotograf og kunstner Sabine
Pigalle. PÅ modsatte væg ses et værk af Shanghai-kunstneren Du Zhenjun. Hjørnesofaen er fra PH Collection. De forskellige puffs er skabt af den spanske designer Patricia Urquiola. Det elegante firkantede sofa­bord med top af mosaic er fra Delphine Messmer.

Bygningen reflekterer i dag også en mere naturalistisk – og især brasiliansk – designfilosofi, som rummer elementer fra 1950-ernes arkitektur. “Vi er kæmpe fans den brasilianske arkitekt Lina Bo Bardi”, fortæller More Designs Oro Del Negro. “Det ses i valget af den natursten, vi har valgt at beklæde huset med, de karakteristiske tagudhæng, det åbne design og måden, vi trækker landskabet ind i huset på.”
“Helt overordnt”, tilføjer han, “handler vores indretning og design om at skabe rammerne for et funktionelt og pragmatisk liv.”
Udviskningen af grænserne mellem det indre og ydre skyldes i alt væsentligt de store vinduer og døre samt det faktum, at gulvene på de bygningsnære terrasser er anlagt i præcist samme materiale som gulvene inden i huset. “Det er præcist dét, som magien i Middelhavslandskaberne handler om,” siger Villanueva.
En anden årsag til successen er de store tagudhæng som tagets bølgende tagkonstruktion skaber. “De store udhæng er et af de gennemgående træk i Middelhavsarkitekturen,”
siger Villanueva og tilføjer, at de er blevet glemt – eller måske ligefrem negligeret? – i de senere år. “De beskytter mod regnen – og især mod solens stråler,” fortæller han og fortsætter: “Så langt mod syd står solen næsten vinkelret på himlen. De store tagudhæng gjorde det muligt at montere de store vinduer uden at oversvømme det indre af huset med for meget sollys – og ikke mindst varme. I stedet har vi opnået, at lysindfaldet opleves blødt og blidt.”

Farvepaletten i indretningen er sammensat af bløde beige farver, råhvid og varme grå­toner. Mikrocementgulve og ikke alt for dominerende bløde møbler er omhyggeligt valgt af ejerne. De skaber et minimalistisk, men indbydende interiør. Naturlige teksturer og materialer ses overalt, inklusive signa­tur-elementer fra More Design som ubehand­let træ, håndskåret sten og lokalt frem­stillede enkaustiske fliser (specielmaleteknik med farvet bivoks).
Resultatet er en smuk blanding af det ydre og indre, af blødhed, gennemsigtighed og moderne design og det organiske. Huset repræsenterer alt det er der særegent ved livet ved Middelhavet. Det exceptionelle design passer perfekt med den smukke, ene­stående beliggenhed. Et hjem som ejerne kan nyde. Solbeskinnet. Afslappet. Og vitaliserende. En bolig, der er skabt med Lines of Beauty som målsætning.

Skriv et svar

*