Mountain Song

Bureaux House Pinto 1 - Mountain Song

Med en misundelsesværdig placering i Tramuntana-bjergene kombinerer
denne mallorcinske villa en tilstræbt enkelthed I designet med en totaloplevelse af ro og velvære.

I årevis havde Mercedes og João Marques Pinto holdt deres ferier på middelhavsøen Mallorca. Og gennem alle årene havde de ledt efter det perfekte hus til dem selv og familien. ”Vi ledte efter noget, der var lidt ud over det sædvanlige,” forklarer Mercedes Pinto og fortætter: ”Vi ønskede os et hus, som vi kunne bruge hele året. Og så skulle det ligge i nærheden af en havn.” Det skulle ganske enkelt være med en beliggenhed, hvor der var let adgang til fritidsaktiviteter for både vokse og børn.


Da de endelig opdagede denne villa – nu for mere end 15 år siden – faldt de pladask for dens charmerende ydre. Villaen bliver kaldt Ca’n Marguet. Et navn huset har båret med stolthed længe før, familien Marques Pinto købte det. Det er også et navn, der an­tyder en lang og kompleks historie. ”Desværre ved vi meget lidt om huset historie eller de familier, som har boet her gennem tiderne. Men vi har fundet ud af, at der oprindeligt boede to familier i huset. Og så har vi fundet nogle interessante underjordiske huler, som angiveligt har været brugt til at oplagre smuglervarer for mange hundrede år siden,” fortæller Mercedes Marques Pinto.

Villaen Ca’n Marquet nyder bestemt godt af en meget privat og fredfyldt beliggenhed. Det ligger helt afsondret i udkanten af den lille landsby S’Arraco. Der er ikke langt til den lille havneby Andratx, hvor familien Marques Pinto har deres lystbåd liggende. At villaen tillige ligger indenfor de beskyttende rammer af Serra de Tramuntana (Et af UNESCO’s Verdenskulturarvsteder) gør beliggenheden til et af de mest uspolerede steder på Mallorca. ”Det er derfor, vi elsker stedet så højt, som vi gør,” siger Mercedes Marques Pinto.


Familien bor til daglig i London. Merce­des stammer oprindeligt fra Madrid, mens João kommer fra den nordportugisiske by Porto. Så ofte som det har været muligt, er de flygtet fra storbyen til deres mallorcinske smørhul sammen med børnene Victoria, sønnen João og familiens hund Pollock. ”Vi prøver på at være her så ofte, som det er muligt. Men vi er naturligvis mest glade for forårs- og sommermånederne. Og som børnene er blevet ældre, har de haft mulighed for flere og længere besøg. Vi er begyndt at være hernede i efteråret. Om som­meren inviterer vi ofte venner og familie på besøg, så ’lavsæsonen’ er en dejlig tid, hvor vi selv kan slappe af,” fortæller Mercedes Marques Pinto.


Så da huset for kort tid siden var moden til en renovering, skulle det ske med bevidstheden om, at de begge om nogle år ville tilbringe tid i villaen hele året rundt. Det var det udgangspunkt, som arkitekterne fra More Design skulle arbejde med, da de gik i gang med en grundig opdatering af den gamle villa på bjergskråningerne af Serra de Tra­muntana. Det lokale arkitektfirma har opbyg­get en stor viden og kompetence i for­hold til renovering af traditionelle mallor­cinske bygninger. De dyrker de bevaringsværdige arkitektoniske detaljer og skaber spændende kombinationer med mere nutidige og afslappede løsninger.

Kombinationen af den traditionelle byg­gestil og et mere moderne touch var lige nøjagtig den opgave, som Mercedes og João Marques Pinto ønskede løst i Villa Ca’n Marquet. Af mere moderne installa­tioner ønskede de sig gulvvarme i hele huset, hvilket gør efterårs- og vinterbesøg i huset mere komfortabel. Efterår og vinter kan være meget regnfulde og forholdsvis kolde. For at gøre sommervarmen til at holde ud, ville de derudover have installeret et centralt klimaanlæg i villaen. ”Men det skulle ske uden at ødelægge husets tradi­tionelle mallorcinske byggestil,” fortæller hun.
Derudover ville de også gerne have flere og større udendørsarealer at boltre sig på. På ønskelisten stod også opførelsen af en traditionel mallorcinsk pergola.


Men netop pergolaen skulle vise sig at blive en svær opgave. Til trods for deres smukke og designer-­agtige fremtoning, var det svært at få helt rigtigt, fortæller Mercedes Marques Pinto: ”Udfordringen bestod i at sikre, at den i sidste ende kunne fungere i total harmoni med både naturen og villaen.” Men denne opgave løste arkitekterne fra More Design til topkarakter. ”Vi elsker det. Det er endt med at blive et meget komfortabelt sted, vi kan bruge hele året. Alle materialer – ude som inde – har et lokalt snit. Og bygge­metoderne har været klassisk mallorcinsk,” fortæller hun.
Arkitekten Oro del Negro fra More Design er enig med ejerne i, at nøglen til renoveringsprojektets succes bestod i at bevare bygningens ægthed og forstærke villaens rå skønhed med mallorcinsk håndværk.

Spurgt om hendes yndlingssted i huset vælger Mercedes Marques Pinto straks det renoverede køkken. ”Det har et vidunderligt vindue, der vender ud mod haven og poolområdet,” siger hun. ”Du føler, at du er ude og inde på samme tid. Jeg elsker at lave mad, og så det er ideelt for mig, at jeg kan se, hvad der sker overalt.”
Nu hvor familien Marques Pintos besøger Mallorca oftere i løbet af efteråret og foråret, har de været i stand til at bruge tid på at opdage attraktionerne i øens hovedstad Palma og dens loppemarkeder. Men når de opholder sig på Ca’n Marquet i de varmere måneder, starter dagene normalt med en udendørs morgenmad efterfulgt af en tur op ad bjerget med deres hund Pollock. ”Vi nyder den smukke udsigt over øen og dens uspolerede natur. Så går vi normalt ud på båden eller bliver hjemme ved poolen. Det er svært at forestille sig en mere perfekt dagsorden på en varm sommerdag – eller en smukkere ramme,” slutter hun.